PA123 | Het einde is in zicht

Geplaatst op 4 aug 2023 - 01:36

Afscheid nemen van La Valdeza en Panama.

De laatste keer lieten wij u achter op de één na laatste dag in La Valdeza. De laatste dag stond nog in teken van de bouwoverdracht. Maar niet voordat de laatste spullen ingepakt werden en alle zalen schoongemaakt zijn. Gelukkig was dat snel gebeurd zodat de fotosessie kon beginnen. Misschien dat u dit niet weet, maar het is gebruikelijk om hele fotosessies te houden op de laatste dag met alles en iedereen. Gelukkig hadden we een slimme leider die alles eerst inventariseerde, zodat we goed op schema bleven voor de bouwoverdracht.

De bouwoverdracht stond voor 10:00 uur gepland en werd een groot feest met toespraken, dansen en versnaperingen. Het was een mooie laatste ochtend in La Valdeza. Daarmee was het dan toch echt afgelopen, want om 12:30 stond daar opeens de bus die ons weg zou brengen. Met een traan hier en daar lieten we La Valdeza achter ons, op naar Panama City. 

Onze eerste stop was een school in een favela die werd gesteund door de kerk van onze landcoördinator. Daar kregen wij een rondleiding en een echt typisch Panamese lunch. Het is een mooie organisatie die kinderen in de buurt veel kansen geeft. Na de lunch gingen we voor een wandeling door de favela met mensen van de school. Na een paar blokken kwamen we bij een politie checkpoint, waar de agenten ons meer vertelden over de buurt. Bleek dat in de buurt twee gangs actief waren, waardoor er veel onrust was. De politie vond het daarom ook niet veilig genoeg om dieper de favela in te gaan en begeleidde ons heel lief terug naar de school. Ondanks dat wij niet alles van de favela hebben gezien, hebben wij wel een goede indruk gekregen van hoe het is om daar te moeten leven. Het was een indrukwekkende wandeling.

Hierna was het tijd om te gaan relaxen aan de promenade in Panama City, de Cinta Costera. Dit is een lange promenade langs de kust waar veel mensen komen om te relaxen of te sporten. Wij hebben hier op een grasveld genoten van elkaar en de zonsondergang. Toen het donker werd, was het tijd om naar onze overnachtingslocatie te gaan. Dit was een huis aan het Panama kanaal net buiten Panama City. Hier hebben we genoten van een lekker diner en de fijne bedden. Het was een erg gezellige laatste avond hier in Panama.

De volgende ochtend stond een bezoek aan Casco Viejo op het programma. Dit is het oude gedeelte van Panama City en is helemaal nog in de Spaanse koloniale stijl. Dit was erg mooi om te zien en uiteraard konden wij daar ook souvenirs inslaan. Toen iedereen geslaagd was, gingen we snel weer in de bus op weg naar onze laatste lunch in Panama. Een afscheidslunch met Alex en Angie (tolk) die zo lief was om bij ons te blijven tot het vliegveld. Onze andere twee tolken, Clint en Cephas, konden er helaas niet meer bij zijn maar daar hadden we al eerder afscheid van genomen. Het was een flinke lunch, maar dat is ook wel nodig want er staat er lange vlucht op ons te wachten.

Na de lunch moesten we er dan toch echt aan geloven, op naar het vliegveld. Lekker vroeg want de files in Panama zijn berucht. Zul je altijd zien dat het verkeer nu wel meevalt, dus nu zijn wij ruim op tijd op het vliegveld. Het afscheid van Alex en Angie was zwaar, want ze zijn echt als onderdeel van de groep gaan voelen. Maar wie weet dat we ze ooit weer mogen ontmoeten. Ze zullen in ieder geval altijd in gedachten bij ons zijn. 

Ondertussen zijn we ingecheckt en wachten we op het boarden. Dan beginnen we aan het eerste deel van de reis. Tot op Schiphol.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.