PA123 I Een grand tour door de Panamese Alpen

Geplaatst op 23 jul 2023 - 05:05

Vandaag namen we een duik in de Panamese fauna, flora en gastvrijheid.

Wij lieten u gisteren achter bij het moment dat meerdere groepen op pad gingen voor de overnachting bij locals. Uiteraard konden hier de Nederlandse pannenkoeken niet bij ontbreken. De gastgezinnen bleken ook voor ons te koken, dus dat werd een flinke maaltijd. Eén groep sliep bij een familie die net een verjaardag had gevierd, waardoor de bezoekende groep ook getrakteerd werd op taart en ijs. Slapen bij de locals viel voor sommige groepen zelfs voordelig uit, aangezien de airco aanstond voor ons bezoek. De realisatie dat deze niet standaard aan staat, maar speciaal voor ons aan stond is wel binnengekomen. Bijzonder om deze vrijgevigheid te zien.

De volgende ochtend kwamen alle groepen vol verhalen weer terug voor een gezamenlijk ontbijt met de gastgezinnen. Tijdens het ontbijt werd een mooi verhaal gedeeld door een oudere dame die zich al haar hele leven inzet voor de gemeenschap. Ze was erg dankbaar dat er nu hulp vanuit World Servants kwam om haar gemeenschap te helpen. De betrokkenheid van de gemeenschap merken wij elke dag.

Het ontbijt was nog niet op of wij zaten al in de bus onderweg naar Gamboa, een natuurpark in de buurt van Panama City. De jungle is overal in Panama goed zichtbaar, maar in Gamboa zaten wij er echt midden in. Het interessante is dat het direct naast het Panamakanaal was, dus we hebben gelijk ook wat grote schepen voorbij zien komen. In Gamboa bezochten wij het Sloth Sanctuary, een reservaat waar luiaards en insecten worden verzorgd. Het zien van luiaards was een grote wens van sommigen van ons, dus de dag kon al snel niet meer stuk. Tot onze verbazing waren niet de giftige kikkers, maar de vlinders voor sommigen van ons angstaanjagend. Van de tourguide leerden wij dat Panama "overvloed aan vlinders" betekent.

In de middag stond alweer de volgende culturele activiteit op het programma: een bezoek aan een boerderij met een rivier om in te zwemmen in Capira. Het was een stuk rijden met de bus maar dat vonden wij niet erg. De tocht nam ons diep het binnenland van Panama in waar het voelt alsof je een hele andere wereld betreedt. De natuur is hier zo mooi en ruig, niemand van ons had ooit eerder zo iets gezien. Daarnaast lag het ook erg afgelegen en moesten er flink steile bergen beklommen worden, iets wat de bus tot het uiterste pushte.

Eenmaal aangekomen, bleek dat je op project altijd verrast kunt worden. De bus kon niet bij de boerderij komen omdat er geen weg naartoe was. De zandweg die er wel was, was te slecht voor de bus. Daarom gingen wij naar de lokale school die ons gastvrij ontving. Dit mocht de pret natuurlijk niet drukken. We hebben ons erg vermaakt met zwemmen in de rivier en een aantal hebben zelfs paard gereden door de natuur.

Het bezoek werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd met de mensen die ons geholpen hadden in de community. Tijdens de maaltijd werden veel vragen heen en weer gesteld. Tijdens dit gesprek leerden wij de uitdagingen van de mensen in deze afgelegen community. Wij hebben erg genoten van de gastvrijheid en zij hoopten ons ook in de toekomst nog een keer te mogen ontvangen. Wie weet wat de toekomst brenge moge.

Toen wij wilden vertrekken, bleek dat de bus het toch wel erg zwaar had gehad, want die wilde niet meer starten. Maar gelukkig met hulp van ons en de lokale community kregen wij de bus snel weer aangeduwd. Nu lekker nagenieten in de bus terug naar La Valdeza en voorbereiden op de kerkdienst morgen. Zoals al gemeld in het vorige bericht kunt u de dienst ook volgen via Instalive. Zie ons vorige bericht voor meer info hierover.

Tot snel!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.