PA124 | Viva panama! Een onvergetelijke start

Geplaatst op 21 jul 2024 - 03:05

Na een mega warm welkom in Peñas Blancas kwamen we dit tegen...

Goedemorgen! Vanochtend werden we om 7:00 gewekt voor het ontbijt. Voordat we richting de ontbijtzaal gingen, hebben we nog even genoten van het uitzicht op het dakterras van het hotel. Het ontbijtbuffet bestond uit: omelet, ham, fruit, brood en iets gemaakt van aardappelen uit de frituur.

Na het ontbijt zijn we terug gegaan naar het dakterras. Na het dankgebed van Jan stond er een heerlijk ijskoud vruchtensap drankje op ons te wachten geserveerd door de barman van het hotel. Hierna vlug de tassen pakken, uitchecken en de bus weer in.

Na zo'n anderhalf uur in de bus kwamen we aan in het dorp Peñas Blancas. We herkenden het dorp van de foto's! De witte huizen! Vlak daarna kwamen we aan bij het schoolgebouw waar het de komende weken allemaal gaat gebeuren! We werden ontvangen door de leerkrachten en een aantal van de leerlingen. In traditionele kleding werden er door de leerlingen van de school verschillende traditionele dansen opgevoerd. We kregen zelfs de kans om mee te dansen! Verschillende (toekomstige) leerlingen kwamen aan het woord en spraken hun dankbaarheid uit. Door het lokaal dat er komt, kunnen zij binnenkort ook naar school! En daar doen we het voor!

Hierna hebben we genoten van de lunch en was het tijd onze tassen uit de bus te halen en de slaapzalen in te richten. Na heel veel passen en meten bij de jongens hebben we allemaal ons eigen stekkie kunnen neerzetten. Na een geslaagde installatie middag vonden we het een geweldig idee om onze omgeving te ontdekken. We hadden het plan om een klein uurtje er op uit te trekken. Nou is dat uurtje zeker gelukt. De groep bleek nogal onder de indruk te zijn van hetgene wat de natuur met zich mee brengt: spinnen... niet één, niet twee, maar bomen vol in alle soorten en maten.

Na een wandeling van dik twee uur stond er een heerlijke maaltijd voor ons klaar: spaghetti! Na deze maaltijd is het tijd om gebruik te maken van onze douches... (10 stuks met straal, wat een luxe!) Voor nu tijd om ons bed in te duiken. Morgen staat er een kerkdienst op de planning, een uurtje rijden vanaf onze verblijfplaats.

Tot de volgende keer!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.