RW123 | Kinderfeest, overdracht en op naar huis

Geplaatst op 3 aug 2023 - 06:11

Laatste week in Rwanda! Benieuwd wat de groep allemaal meemaakt en nog gaat doen? Lees dan snel verder! 

Mwaramutse vanuit Kigali, waar we inmiddels veilig zijn aangekomen voor onze laatste paar dagen avontuur!

Maandag was onze laatste volledige bouwdag. Voor een aantal begon de dag wel heel vroeg. Jurian, Anna Lisa, Jordin en Dorkas bezochten een kerkdienst om 4.30 uur (!). Later in de ochtend stond voor een aantal het bezoek aan de Milk Factory op de planning. In de middag was het tijd voor de laatste kinderwerkdag. We hadden zelfs een jarige in ons midden: Sanne! Hierdoor was het een feestelijke dag en hadden we een heerlijke taart als toetje. 

Dinsdagochtend was het dan zover: de laatste stenen werden gelegd door Nederlandse handen. We hebben samen met de locals het hoogste punt van de school bereikt! Ook is er door Anna Lisa, Daniek en Mirjam een muurschildering gemaakt bij de ingang. In de middag hebben we het kinderfeest gehad. Het was een hele gezellige middag, waar zo’n 250 kinderen aanwezig waren. In de avond zaten we in een cirkel rond een kampvuur. Er werden gedichten voorgedragen en liedjes gezongen. Om de hit van Liesbeth en Rachel hebben we met zijn allen in een deuk gelegen.

Woensdag betekende onze laatste dag in Ruyenzi. Nadat we onze tassen hadden gepakt, was het tijd voor de overdracht: een ceremonie met mooie woorden van veel lokale leiders, waar veel mensen op af kwamen. De school werd teruggegeven aan het dorp, waarna het tijd was voor een fotomoment. We hebben de tolken, de schoonmaak- en de keukenploeg in het zonnetje gezet met Nederlandse souvenirs en een World Servants shirt vanwege hun meer dan goede zorgen. We stapten de bus in en zwaaiden alle locals vaarwel. Tegen de avond arriveerden we bij ons hotel in Kigali, waar we ons opmaakten voor een kort nachtje.

De wekker ging op donderdag namelijk om 4:00 uur. Het is tijd voor de safari! Hoe die gaat zijn, moet nog blijken: we zijn momenteel onderweg. Voor morgen ligt een bezoek aan een memorial museum en een markt in het verschiet, voordat we in de avond het vliegtuig naar Nederland in stappen. Zaterdag hopen we rond elf uur terug in Utrecht te zijn. 

Groetjes van ons allemaal!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.