RW224 | Als de brandweer

Geplaatst op 29 jul 2024 - 22:30

Na de gebruikelijke zaken als ontbijt en GMG stoof er een snelle en vooral belangrijk uitziende auto ons terrein op. Niet veel later werden Jannick, Bas en Ruurd afgevoerd, een dikke stofwolk achterlatend.

Ongeveer gelijktijdig verliet een groepje van acht onze verblijfplaats te voet, op weg naar het health center om daar meer te leren over de gezondheidszorg hier. Vooral de medische professionals uit onze groep kwamen met ogen op stokjes terug, vanwege het verschil met Nederland in uitrusting, maar ook in omgang met patiënten en privacy.

Intussen werd in de keuken de volgende taart gebakken. Japhet, onze coördinator ter plekke, is vandaag jarig. Dat is iets dat hier normaal gesproken weinig aandacht krijgt, maar nu Japhet deel van onze groep is, vieren we uiteraard zijn verjaardag.

Aan tafel knutselen we samen 'even' honderd arkjes van Noach met bijpassende dieren, omdat we inschatten dat de kids daar vanmiddag moeite mee zouden hebben. De knutsels (en de rest van het programma) vallen weer in de smaak, al blijft het opvallen dat het kopje water aan het begin misschien wel het hoogtepunt is voor veel van de kinderen.

Bij Football4Water meldt zich een compleet voetbalteam. Dat belooft wat voor het toernooi volgende week...

Met opnieuw een enorme stofwolk zoeft de belangrijke auto onze compound weer op. Jannick, Bas en Ruurd zijn terug. De rit naar Kigali maakten ze in veertig minuten, in plaats van de normale anderhalf uur. Ze waren dan ook uitgenodigd op het nationale hoofdkantoor van politie en brandweer, waar ze zelfs gefilmd werden voor de nationale televisie. Logisch dat je dan de dubbele maximumsnelheid hebt...

Op de bouw zijn we zelfs al bezig het terrein netjes te maken voor de overdracht, hoewel we nog vier bouwdagen hebben. Het gebouw wordt echt top en de ontwerpen voor de logo's die we op de muur gaan schilderen zijn veelbelovend.

De kleermaker is terug met de eerste tien bestellingen. Er is nog wat verstelwerk nodig, maar het wordt prachtig. 

Na de bui (de eerste serieuze bui sinds onze komst hier) daalt de temperatuur flink. We gaan daarom vroeg naar bed. Welterusten!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.