RW224 | Boordevol actie

Geplaatst op 26 jul 2024 - 22:45

In Kadasumbwa zijn we niet alleen op de bouwplaats keihard bezig, maar ook op heel veel andere plekken.

De dag start vandaag vier minuten te laat. Dagleider Willem-Jan had zich verslapen. Na ontbijt en GMG verzamelt het grootste deel van de groep zich op de bouwplaats. We zetten de kozijnen, spanten en dakplaten in de menie, werken de voegen af, verdichten de vloeren verder en metselen de laatste stukjes muur op tot het hoogste punt.

Intussen bezoekt een groepje een schoenmaker in de buurt. Bram, die net gediplomeerd schoenmaker is, herstelt samen met zijn Rwandese collega's z'n kapotte schoenen.

Rond koffietijd gaan twee andere groepjes naar de huizen van de meiden met wie ze gister op de markt boodschappen hebben gedaan. Ze gaan er Rwandees koken. In beide huizen komt een soort stamppot op tafel.

In 'onze eigen' keuken koken ook drie Servants mee. Zij zetten (samen met de altijd gezellige en vrolijke keukenploeg) een heerlijke lunch op tafel.

Na de lunch is er opnieuw kinderprogramma, met vanmiddag een sport middag en de eerste Lifeskills middag. Tegen het einde van de middag gaan de laatste twee groepjes op huisbezoek, weer gewapend met koekenpan en pannenkoekmix. Tot slot van deze dag vol interactie kregen we bezoek van de kleermaker, die ons liet kiezen uit de mooiste lappen stof om een shirt, jurk, rok of broek van te maken.

Bij het diner wordt Laurens de nieuwe eigenaar van de botte bijl (vanwege het feit dat een van de bouwvakkers van een steiger viel als gevolg van het instorten van een door Laurens gemetseld muurtje) en Hiek krijgt de gouden troffel vanwege haar harde werken.

 

p.s.: De bruiloft is zondag 🌹

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.