RW224 | Umuganda!

Geplaatst op 27 jul 2024 - 22:52

Na een week hard werken is het tijd voor weekend. En dat beginnen we met… vrijwilligersWERK tijdens Umuganda, de dag waarop iedereen in Rwanda vrijwilligerswerk doet.

Het bleef lang onduidelijk welk vrijwilligersproject wij zouden gaan doen met Umuganda, maar gisteravond kwam het beslissende bericht van het hoofd van het district: wij gaan stenen maken voor een gezin dat zelf geen huis kan betalen. Mooie klus!

Na ontbijt en GMG gaan we gewapend met pikhouwelen en jerrycans op pad naar de plek waar het huis moet komen. Dan is er een telefoontje: om een voor ons onduidelijke reden kunnen we toch niet aan de slag op ‘ons’ Umuganda-project. 

We besluiten niet af te wachten, maar verzinnen zelf een project. We gaan al het zwerfvuil op de hoofdwegen rond ‘onze’ school opruimen. We verdelen ons over de linker- en rechterberm en rapen elk papiertje, flesje en blikje dat we zien op. Anderhalf uur later hebben we zes grote puinzakken vol zwerfvuil verzameld. 

Daarna is het chilltijd. Ieder doet z’n ding, wasjes, spelletjes, dagboek, whatever. Sommigen bakken zelfs een taart voor de aanstaande verjaardag van Ilse. 

Tien mannen gaan ‘s middags naar de kapper een dorp verderop. Dat wordt een lang avontuur. Hoewel de kapper vooraf was geïnformeerd, had hij maar één stoel beschikbaar. Het duurde dus een flinke tijd voor tien mannen met vreemd Europees haar geknipt, geschoren en gewassen waren. Maar geen probleem, Télesphore regelde de Bluetooth en zo bouwden we een feestje in de salon en op de stoep ervoor.

Na het avondeten kwam de koorleider van de kerk waar we morgen heen gaan langs. We wilden toch wel een iets betere performance neerzetten dan vorige week en daar heeft deze dirigent hard aan gewerkt. Check de video’s voor het voorlopige resultaat… 

Snel slapen, zodat we morgen fris voorin de kerk staan…

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.