SA122 | Gesetteld in Karatara

Geplaatst op 20 jul 2022 - 23:18

Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk is in de morgen die lacht de hele dag, die lacht de hele dag!

Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk is in de morgen die lacht de hele dag, die lacht de hele dag!

Henry maakte ons vanochtend wakker met zijn favoriete liedje die hij heel liefdevol zong bij iedereen in de tent. Niet iedereen kon de liefde waarderen, want het was vroeg en koud… kwart voor zeven om precies te zijn. Maar iedereen moest z’n bed uit, want Theo stond al enthousiast klaar voor de ochtend gymnastiek! Na het gedans, ontbijt, GMG stond de eerste bouwdag voor de boeg! Deze begon met een veiligheidsinstructie en gebed, want ja bouwen is toch iets anders dan pakken melk vullen in de supermarkt… Op de bouw hebben we versterking van een groep jongeren die (helaas) niet meer naar school gaan, maar ons graag komen helpen! En fanatiek dat ze zijn! Hebben wij Nederlanders net twee scheppen gegraven, dan zijn hun al een meter verder, ongelooflijk! De bouw gaat super goed! We zijn begonnen met graven voor de keermuur en de grond klaar aan het maken voor de muur rondom het terrein. Maar ja, daar stond een kippenhok in de weg en geloof het of niet, maar de kippen hebben hier een schuilhok tegen het zwaarste geschut! Zoals Jelmer W zei: “waar hutjes hier van hout en spaanplaat bijna in elkaar storten, krijgen de kippen een hok van gewapend beton”. Een hele middag met een sloophamer en flex en sterke mannen en vrouwen was nodig om het kippenkok weg te krijgen…

In de middag was ook het eerste kinderprogramma en het was een groot succes! Alle kinderen waren blij om “die Hollanders” weer te zien en lol met ze maken :). We konden de kinderen een leuke middag bezorgen en ook de deelnemers die het hadden voorbereid genoten zichtbaar.

Op maandagavond stond een vrije avond op de planning, dus al snel werden alle spelletjes tevoorschijn gehaald en was het gezelligheid alom.

En toen werd het dinsdag, het gezang van Henry was ingeruild voor een minder liefdevolle fluit van Judith waar iedereen mee gewekt werd. Judith had ook een feestmuts op omdat de koning van Zuid Afrika vandaag jarig was. Ondanks dat de koning zijn dag niet zo groots viert als bij ons in Nederland hebben wij wel het volkslied uit volle borst meegezongen. Na het ontbijt liet de kou zich vergezellen met zijn andere natuurvriend: regen… dus bouwen werd hem helaas niet… Om ons toch nog nuttig te maken werd de ochtend gebruikt om de verschillende programmaonderdelen, die verderop op de planning stonden, voor te bereiden. In de middag hebben we samen met de vrijwilligers van Good News ZA een film gekeken over de impact van de apartheid. Het was goed om zo een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van Zuid-Afrika en hoe dit nu nog steeds in de cultuur zit verweven.

Op dinsdagavond mochten 4 teams, onder begeleiding van Naëma en Elise strijden om de overwinning van een spelshow. Niet iedereen hield het droog, want een spel met bakken water zat er natuurlijk ook bij! Uiteindelijk was een schattingsvraag nodig om de winst te bepalen tussen de rivalen team A en B. Het was leuk om zo als groep samen lol te hebben en elkaar beter te leren kennen. Oja A heeft gewonnen natuurlijk :).

Op woensdag hebben we net zo'n dag gehad als maandag; er werd hard gewerkt op de bouw en er stond weer een kinderprogramma op de planning, deze was zowaar nog succesvoller dan de vorige keer! Ook is één derde van de groep (de rest volgt later) onder begeleiding van Theo op cultuurbezoek geweest in de omgeving. De tocht voerde dwars door de natuur, langs verschillende townships en verschillende goededoelenorganisaties. 

Na de bouwdag zijn we als groep nog naar een waterval in de buurt gewandeld. Het was mooi om op die manier ook nog iets van de lokale natuur mee te pikken.

Op het moment van schrijven hebben we weer een vrije avond en zijn er al aardig wat dagboekjes te voorschijn gehaald en wordt er druk geschreven.

Morgen staat er weer een bouwdag op de planning, het schijnt mooi weer te worden. Vanavond vroeg naar bed zodat we er morgen weer tegenaan kunnen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.