SA124 | De eerste stappen zijn gezet!

Geplaatst op 16 jul 2024 - 22:41

De eerste drie dagen zitten erop. Na een lange reis zijn we zondag tegen 15:00 uur aangekomen bij de accommodatie, maar er is natuurlijk veel meer gebeurd!

We vertrokken zaterdag om 13:00 uur bij de kerk waar we zijn uitgezwaaid door een heleboel mensen! Na de nodige traantjes en dikke knuffels, kwamen de lachende gezichten al snel tevoorschijn. We waren Leerdam nog niet uit of de muziek ging aan en de snoepzakjes kwamen uit de tassen. Voor we het wisten waren we de grens over en zagen we het vliegveld van Düsseldorf uit het raam. Hier laadden we snel de bagage uit en gingen we naar binnen. Na de nodige plaspauze en een groepsfoto sloten we aan in de rij om onze koffers in te checken. Aan het begin was het best gezellig, maar toen na ruim anderhalf uur nog niet alle bagage een label had, waren we het wel zat. En we hadden geluk vandaag, want ook de vlucht was anderhalf uur vertraagd. We mochten dus nog langer wachten. Uiteindelijk gingen we om kwart over acht de lucht in.

De vluchten verliepen verder soepel en na bijna 24 uur zette de piloot van onze tweede vlucht het toestel veilig aan de grond. Na de paspoortcontrole ging de helft van de groep direct naar de accommodatie met alle bagage, terwijl de andere helft de gehuurde auto’s en bus ging ophalen. Daarna vertrokken ook zij naar Wellington. Aangekomen konden we bijna gelijk aan tafel. Na het eten was het tijd om af te wassen en toen wat vrije tijd; het terrein is verkend, er zijn spelletjes gespeeld en de bedden zijn opgemaakt. Om 19:00 uur stond onze eerste meeting/reflectie op het programma. We namen de regels door, hoorden de groepjes voor de komende dagen en kregen te horen wat we morgen gaan doen. Al met al; spannend! Na deze drukke reisdagen gingen we vroeg naar bed, want we moesten enkele uurtjes slaap inhalen.

De volgende dag ging de wekker om 07:00 uur, we zijn tenslotte niet op vakantie, dus uitslapen is er ook niet bij. Na een paar minuten ging het licht aan en klonk het water van de douche. De corveeploeg moet zich namelijk een half uurtje eerder melden om het ontbijt klaar te zetten. Om half negen konden we aan tafel. Vandaag gaan we voor het eerst naar het project - best een beetje spannend wat we daar aan gaan treffen! Onderweg vanaf het vliegveld hebben we ons al verbaasd over de grote verschillen tussen de huizen. En dat zo dicht op elkaar. Aangekomen op het project werden we warm verwelkomd door de kinderen en werknemers van NorSA.

Na een rondleiding over het project en lekker gespeeld te hebben met de jongste kinderen, vertrokken we terug naar de accommodatie. In de middag gingen we namelijk naar het winkelcentrum in Paarl, waar de nodige boodschappen gedaan zijn. Om vijf uur reden we terug naar de accommodatie en hebben we spelletjes gespeeld tot we aan tafel konden: lasagne! Ook deze dag werd afgesloten met een reflectiemomentje. Op naar morgen, dan staat de eerste echt werkdag op de planning. Daar lezen jullie natuurlijk later deze week meer over!

Wist je dat…

…er tijdens de tweede vlucht, van Istanbul naar Kaapstad, meerdere items zijn kwijtgeraakt?

…zowel het paspoort als de AirPods gelukkig ook weer gevonden waren toen we het vliegtuig uit gingen?

…de sfeer er goed in zit?

…er namelijk al veel gelachen is?

…we ook al mooie meditatieve momentjes hebben gehad?

…er de afgelopen dagen voor ons gekookt is?

…we vanaf morgen zelf moeten gaan koken?

…jullie later horen of de corveeploegen een beetje kunnen koken?

Jullie krijgen meer van ons te horen in het volgende verslag, dus hou deze pagina zeker in de gaten!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.