Dinsdagochtend vertrokken we met nieuwe energie en vol enthousiasme naar het project in Wellington. Na het leuke weekend mochten we namelijk weer lekker onze handen uit de mouwen steken!
Dinsdag was een vrij ‘normale’ klusdag. Er was nog een groepje niet bij plankies geweest, dus terwijl zij de wijk in gingen, zijn de andere groepjes aan de slag gegaan op het project. De ruimtes die boven geschilderd waren, moesten ook weer worden ingericht. Het vrijgekomen lokaal wordt een gym, dus voorzagen we de muren van witte verf. Ook de babyruimte kreeg een ontwerp op de muur en de eerste figuren werden geschilderd. Na de lunchpauze startten enkelen met een nieuw projectje; de trapleuningen. Deze zijn aan vervanging toe en werden daarom gedemonteerd. Veel meten en rekenen, zodat de planken opnieuw gemaakt kunnen worden. Tussendoor speelden we met de kinderen. De kinderen vinden vooral de haren van de meiden erg leuk. Terug bij de accommodatie zijn we op tijd naar bed gegaan, want de wekker ging extra vroeg de volgende ochtend!
Woensdag zijn we namelijk naar Sandhills en De Doorns gegaan. Dit zijn twee andere wijken, op 85 km afstand van Wellington, waar NorSA ook actief is. In de Sandhills hebben we kleding afgeleverd en een kijkje genomen op het project. Hier waren geen kinderen op dat moment, want ze beschikken niet over de bemanning om een dagopvang te realiseren. Vervolgens reden we door naar De Doorns, waar we met z’n allen vier uur lang doorgeknald hebben met het verven van maar liefst zes ruimtes. Het was interessant om te zien hoe NorSA in deze wijken op een andere manier hulp biedt, aangepast aan de behoeften en mogelijkheden in de wijk.
Donderdag gingen we weer naar het project in Wellington. Onderweg rijden we altijd langs het kantoor van NorSa, waar we vandaag naar binnen zijn gegaan. Hier spraken we met Marietjie over onze ervaringen en bezochten we het adoptiehuis, waar kinderen verblijven die ter adoptie zijn afgestaan. Aangekomen op het project zijn we verder gegaan met klussen; de muurschildering in de babyruimte, de trapleuningen op maat zagen en de buitenmuur verven. Ook dit was een zeer productieve dag. Voordat we naar huis gingen, gingen we nog langs bij twee pleeghuizen in de wijk. Hier worden kinderen opgevangen die door de overheid uit huis geplaatst zijn. Mooi om te zien hoe de ouders de zorg voor deze kinderen met liefde overnemen. Al met al hebben we productieve dagen achter de rug!
Wist je dat…
…de spreuk “vele handen maken licht werk” wel goed past bij deze dagen?
…zowel de meiden als de jongens dinsdag een grote schoonmaak hebben gehouden?
…dit betekent dat er geveegd en gesopt is?
…ook de wc een poetsbeurt heeft gehad?
…het initiatief voor deze schoonmaak bij de jongens vanuit Bob kwam?
…we af en toe een koude douche hebben?
…dit komt doordat de voorraad warm water dan even op is?
…een muur in de babykamer beklad is met de handen van alle ZAT-leden?
…Roelof een Zuid-Afrikaans gerecht voor ons heeft gekookt?
…dit erg in de smaak viel?
…de visbus nu de frisbus is?
…dit komt doordat er nu zo’n autogeurtje in de bus hangt?
…de route naar De Doorns erg mooi is?
…niet iedereen hier veel van mee gekregen heeft?
…met name op de terugweg veel jongeren even een dutje hebben gedaan?
…ze hierdoor de prachtige uitzichten hebben gemist?
Evalueren
We waren dinsdag lekker op tijd, dus konden we ook redelijk vroeg evalueren. Dat doen we elke avond in kleine groepjes. Frits heeft hier alles voor voorbereid en wil het volgende graag met jullie delen!
"Jullie evalueren heel wat af op zo'n reis, wordt dat niet eentonig en waarom doen jullie dat eigenlijk?” - Een vraag die ons zomaar gesteld zou kunnen worden. Evaluaties zijn bij een indrukwekkende reis als de onze essentieel voor een goede verwerking. Alle indrukken moeten soms worden toegelicht, uitgelegd of genuanceerd om een plekje te krijgen. In 5 vaste groepen nemen we op gevarieerde wijze de dag door. Altijd op een vooraf bepaalde manier door middel van bijvoorbeeld smileys, een voorwerpevaluatie, kaarten, post-its, de blobtree, kaarsjes, enzovoort. Daaraan is ook altijd een vraag van de dag gekoppeld. De ene keer gaat die over geloven (bv 'beschrijf je geloof in drie woorden') en de andere keer over je persoonlijkheidskenmerken (bv 'voor wie of wat ga je door het vuur?')
Dinsdag werd de rondschrijfmethode gebruikt. Er liggen 3 vellen papier op tafel met op elk papier één vraag:
⁃ Ik vond de activiteit van vandaag...
⁃ Ik voelde mij vandaag...
⁃ Ik hoop dat we morgen...
Ieder kreeg de kans om z'n eigen antwoord op te schrijven. De antwoorden gaven een gevarieerd en positief beeld dat in een gesprek ook nog eens genuanceerd kan worden met ruimte voor verbetering voor de volgende dag. Kortom, evalueren na een lange dag is niet altijd makkelijk, maar eigenlijk toch ook wel zeer waardevol!”