SL124 | Laatste dagen in Magbafth

Geplaatst op 4 aug 2024 - 20:35

Dagen gevuld met bouw en landbouw, life skills en kinderfeest, plus de overdrachtsceremonie.

Maandag 29 juli hadden we een koningsmaaltijd als ontbijt. Deze keer hadden we ei, worst en jawel de witte bolletjes. Het kinderwerk vertelde het verhaal over het verloren schaap. De kinderen waren de 99 schaapjes. Nee nee mensen, ik hoor jullie al denken, zoveel kinderen waren er ook weer niet. Ondertussen was er een groepje storytelling weg naar een eerder project om daar een verslag/update over te schrijven. ‘s Middags was er een heuse boerderij en rijstvelden bezoek. Hier leerden we iets over onkruid wieden en mochten we het zelf ook doen. En met minimale kennis over groundnuts en rijst gingen we terug naar de bouwplaats. De ringbalken waren voor de helft gestort en de ramen zijn afgemaakt. Met een avondprogramma door Naomi georganiseerd, doken we dieper in het verhaal van "Dare to change the story".

Hierover werden mooie gesprekken gevoerd, over hoe jij het verhaal van jouzelf en een ander kunt beïnvloeden. 

 

Dinsdag 30 juli. Lukas bonkte ons ‘s morgens vroeg hard ons bed uit. De dag en nacht begon met heel, maar echt héél veel regen. De bouw werd uitgesteld naar 11:00 en verlengd tot 18:00. Bram, Ellen en Tamar gingen onderweg naar de lokale Hornbach, om deze te plunderen. Intussen werd bij het lifeskills programma gesproken over seksualiteit en grenzen aangeven. ‘s Middags zijn de ringbalken volledig gestort en morgen hopen we de dakspanten te plaatsen. Na de bouw werden de douches flink gebruikt. Ook Sandra's haarsalon werd weer geopend. Na het avondmaal hadden we een avondprogramma van Sanne en Lucas waarin we dieper in gesprek gingen over ons geloof. 

 

Woensdag 31 juli. Met Eva vandaag als dagleiding werden we weer flink uit onze bedjes gebonkt. De dakspanten konden dan nu echt eindelijk het dak op en nog voor de lunch zaten alle 14 spanten op het dak getimmerd. Evelieke en Meike waren ondertussen bezig met een muurschildering voor in de nieuwe klaslokalen. Het kinderwerk met als thema Mozes was ook weer in volle gang. Iedereen werd rond de lunchtijd opgetrommeld om naar de bouwplaats te komen. Samuel (onze coördinator) speechte en gaf Bram zonder enige inlichting het woord. Na mooie woorden en veel applaus werden we beloond met een heerlijk blikje fris. ‘s Middags werden de laatste dingetjes op de bouw geregeld. Ook werd de kerkdienst van aankomende zondag al flink voorbereid door opwarming van de stembanden. 

 

Donderdag 1 augustus. Tijd voor een (afscheids)feestje! Vandaag staan het kinderfeest en de overdrachtsceremonie op de planning. Na het ontbijt maakten we ons klaar voor het kinderfeest op het voetbalveld. Een groep van zo’n 150 enthousiaste kinderen had zich daar inmiddels al verzameld. In acht groepen werden de kinderen langs alle spellen begeleid. We speelden spellen zoals springtouwen, bouwvakkers estafette, bellen blazen, schminken en Annemaria koekoek. Het kinderfeest werd afgesloten door gezamenlijk nog een aantal liedjes te zingen en te dansen, met liedjes zoals de kabouterdans en chichiwa.

Na het kinderfeest was het tijd voor de lunch en maakten we ons klaar voor de overdrachtsceremonie. Na een aantal speeches werd het lint doorgeknipt en de school officieel geopend. Hierna was het tijd om afscheid te nemen, want morgen vertrekken we alweer richting Freetown. Dit weekend hebben we namelijk nog een ontspannen weekendje weg aan het strand. Maar daarover volgt later meer.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.