SL124 | Na regen komt nog meer regen 

Geplaatst op 20 jul 2024 - 13:19

Belevenissen met stenen, water, kruiden en kinderwerk.

Donderdag 18 juli: we zijn eindelijk begonnen op de bouw. We hebben al diverse taken uitgevoerd. Zo hebben we stenen naar de bouwplaats gesjouwd en zijn we begonnen met metselen. Dit was een goede workout want de stenen zijn groot en wegen ongeveer 10 kilo per stuk. Waar wij hard aan het zwoegen waren en soms met twee mensen een steen tilden, droeg de lokale bevolking ze met gemak op hun hoofd. 

De eerste steen is gelegd door Kimberley, onze jongste deelnemer, de tweede door onze beroemdheid / BSL’er Monica en de derde ‘eerste’ steen door de pastor.

Ook zijn we begonnen met het maken van de spanten voor het dak en hebben we een begin gemaakt met ijzervlechten.

Ondanks de harde regen hadden we watertekort. Een deel van de groep werd eropuit gestuurd om water te gaan halen bij de waterput aan de andere kant van het dorp. Sommigen liepen daarbij bijna een hersenschudding op omdat de deur bij de waterput op Sierra Leoonse hoogte gemaakt is. Daarna was het tijd om te douchen. Dit ging in een hokje in de buitenlucht met een emmertje water. Voor sommigen van ons weer een nieuwe ervaring. Zo kreeg een van de Wouters de nominatie voor ‘flopper van de dag’ omdat hij met alleen een flesje shampoo naar de douche liep. Een emmer water en een handdoek zijn misschien ook wel handig. 

Nadat iedereen weer een soort van schoon was, was het tijd om te eten. We kregen rijst met kip en een soort pindasaus van ‘groundnuts’. Dit keer werd (een deel van) de peper gelukkig apart geserveerd voor de liefhebber, hierdoor was het ‘iets’ minder pittig. Na het eten stond er eigenlijk een Q&A op het programma met Umaru en de headteacher. Maar ja, we zitten in Afrika, dus dat betekent soms dat we flexibel moeten zijn. Gelukkig zijn we daar inmiddels al een beetje aan gewend, dus vulden we de avond met liedjes zingen op de veranda.

Oh ja, we hebben nog een leuke quote van de dag: als het doekje bruin is, dan is het vocht ook bruin.

 

Vrijdag 19 juli: Update van vandaag: Regen, regen, regen. Nee grapje, we zullen iets uitgebreider vertellen over onze dag. Ondanks de vele regen, viel deze dag gelukkig niet in het water en zat de stemming er goed in. We hebben heerlijk gewerkt op de bouw en het kinderprogramma is ook gestart. Dit zorgde ervoor dat de eerste stenen werden gesjouwd onder begeleiding van Kabouter Plop en Kinderen voor Kinderen. 

Er werd enthousiast meegedaan met het kinderprogramma door zowel de kinderen als een aantal volwassenen die met de kinderen waren meegekomen. 

De samenwerking met de lokale bevolking op de bouwplaats komt steeds beter op gang. Opvallend genoeg waren het vooral de vrouwen die bleven doorwerken in de regen, terwijl de mannen stonden te schuilen. Na een dag hard werken is het nu bijna tijd om te gaan eten, we zijn benieuwd wat er vanavond op het menu staat. Voor vanavond staat nu als het goed is wel de Q&A op het programma.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.