SL124 | Soms valt het mee, soms valt het tegen

Geplaatst op 22 jul 2024 - 14:46

Een aantal vroege vogels waadde zich in het eerste zonlicht van de dag (ja, we hebben de Afrikaanse zon gezien!). Anderen genoten van een paar uurtjes extra slaap. Een wekker is inmiddels niet meer nodig, want er zijn genoeg natuurlijke elementen die onze rust verstoren... 

Rond het middaguur vertrekken we richting ons volgende avontuur. Onder veel gezang en een powernapje begeven we ons naar een tropisch oord, een agrarisch onderzoekscentrum. Er worden medewerkers van het veld erbij geroepen om ons meer te vertellen over hun werk. Het toilet dat we daar aantreffen, voelt voor sommigen als een droom die uitkomt, die luxe zijn we niet gewend. Op de planning staat een avontuurlijke boottocht. Na een aantal acrobatische moves begeven we ons in de boot. Ruim 200 mensen staan aan de kant om dit spektakel van ons te aanschouwen. 

En daar zitten we dan. Na ruim een prachtig uur op de boot te hebben gezeten, willen we aanmeren. Het is een wonder dat het water te laag staat met de uitbundige regenval. Sommigen stropen hun broekspijpen al op, terwijl anderen eigenlijk geen zin hebben in natte voetjes. Dan maar terug naar het begin. Dit gaat ons al gauw in de koude kleren zitten - dit mag je best letterlijk nemen. Het is intussen aan het stortregenen en terwijl wij er nog zin in hebben, heeft de motor dat niet. Daar liggen we dan helemaal stil. Een overvolle watertaxi komt ons gelukkig helpen. De troepen van de overheid treden bevrijdend op en brengen ons aan land. Als verzopen katten klimmen we ruim twee uur later dan gepland de bus in. Even denken we dat de bus ook kuren heeft, maar gelukkig valt dit mee. En kunnen we nagenieten van het avontuur. Dat is nog eens een cultuuruitje!

Als herboren stappen we de volgende dag uit onze slaapkamer in onze nette outfits. Althans afgezien van de sokken in slippers, want in de regen kan niks goed drogen. De kerkdienst in Lunsar, de dichtstbijzijnde stad, is luid en duidelijk. Met de nadruk op luid. Aan het volume en de passie kan het niet liggen. We krijgen een warm welkom. 

Om iedereen weer even op te laden, krijgen we een vrije middag die wordt gevuld naar ieders wens. Er wordt gepuzzeld, gevoetbald en er worden wasjes gedraaid. Sommigen creëren een eigen cultuuruitje door middel van een wandeling in het dorp. 

Vanavond staat er een enerverend spel op het programma. En hopelijk een goed aantal uurtjes slaap om morgen weer fris te verschijnen op de bouw. Veel groetjes en liefs uit Magbafth.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.