SL224 I Van scheve spijkers tot cassaveplantjes

Geplaatst op 14 aug 2024 - 16:54

We zitten nu al op dag 9 en dat betekent op de helft van het project. De tijd vliegt, maar als we terugkijken op wat we allemaal hebben gedaan, voelt het alsof we al veel langer hier zijn. Lees mee over onze eerste bouwweek en culturele belevenissen.

De bouw gaat als een speer. We zijn druk bezig met beton storten, raamstenen maken, cement mixen en spijkers er, vooral scheef, inslaan. Maar dat ligt echt aan de spijkers en de hardheid van het hout, aldus onze timmermannen. 

Naast de bouw hebben we genoeg andere dingen te doen. Zo hebben we ons eerste weekend er ook opzitten. En dankzij onze leiders was er geen tijd om ons te vervelen. Zaterdagmiddag zijn we begonnen met "the battle of the GMG groepjes".

Met een boek vol opdrachten op zak zijn we op pad gegaan door het dorp. De lokale bevolking wilde ons graag helpen. Zo werd er fanatiek geteld in de lokale taal, werden er muziekinstrumenten bespeeld, planten gezocht en gingen we op zoek naar de oudste van het dorp. Wie dit nou uiteindelijk was, daar is de discussie nog niet over gesloten. 

Zaterdagavond zijn we op huisbezoek geweest en hebben we samen met de gezinnen pannenkoeken gebakken. Dit zorgde niet alleen voor lekkere pannenkoeken, maar ook voor mooie en ontroerende gesprekken.

Zondagochtend ging het cultuur snuiven door met het bijwonen van een kerkdienst. Allemaal met de nette kleren aan en een iets minder nette poncho er over heen waren we klaar om te gaan. We werden verwelkomd door muziek, zang en dans en na enige twijfel begonnen de heupjes van ons ook los te komen. De boodschap van de preek was nog best lastig te begrijpen, maar van wat ik heb gehoord kwam het neer op "women are special" en daarop zeg ik "halleluja ... AMEN!!!"

En toen was het die middag toch echt tijd voor de lang verwachte jungle wandeling vol wilde dieren, mooie natuur en leuke weetjes van onze gids. Helaas bleek dit allemaal toch een beetje tegen te vallen. Alle dieren in de wijde omgeving hadden wij als enthousiaste groep van natuurliefhebbers al lang weggejaagd en wat die weetjes betreft, ja die waren er wel, alleen met het doorgeven naar achter ging de meeste informatie verloren. Gelukkig hebben we wel allemaal de mooie natuur van Sierra Leone kunnen zien.

Na het drukke weekend begonnen we aan onze net zo drukke week. Zo zijn maandag en dinsdag een aantal van ons bij een boer geweest om te helpen met onkruid weg te halen. En met goede intenties werden er ook vrolijk een paar cassave en rijst plantjes verward met onkruid, maar zeg dit maar niet tegen de boer.

Gelukkig doen we ook nog wel wat goede dingen voor de bevolking. Naast het dagelijkse kinderprogramma is namelijk ook het life skills programma gestart. Hierbij gaan onze jongeren met de plaatselijke jongeren in gesprek over drugsgebruik, groepsdruk, seksualiteit en relaties. Na enige onzekerheid van de plaatselijke jeugd kwamen er toch leerzame en diepe gesprekken uit.

Dus ja als ik terugkijk op de afgelopen dagen hebben we zoveel mooie dingen gezien, zoveel goede gesprekken gevoerd, zoveel geleerd, maar vooral zoveel lol met elkaar gehad.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.