UG122 | Weekend!

Geplaatst op 25 jul 2022 - 09:45

Wat een feest in Oeganda. Bij het lezen van deze update (met véél foto's) krijg je het gevoel dat je zelf in Oeganda bent. 

Het laatste bericht dat we verstuurden eindigde dat we verder gingen met de bouw. De bouwdag werd geopend door dominee Fred met gezang en een korte overdenking. Elke dag beginnen we vol goede moed onder het gezang van een aantal enthousiaste deelnemers aan het doorgeven van stenen. Zo ook deze donderdag. In de middag mochten we verder gaan met het metselen van muurtjes. Langzaam leren we hoe dat op de Oegandeze manier moet. Het kinderprogramma werd deze dag verzorgd door Nancy, Jetse en Sarine. Om half 5 waren er vanaf de bouw 150 schattige lammetjes te zien. Deze kroontjes met lammetjes werden de hele week nog gedragen door een aantal kinderen uit de community. Donderdagavond werden tot in de late uurtjes de laatste zinnen van het projectlied geschreven.

Vrijdag was weer een bouwdag als alle anderen, maar vandaag werd er ook een start gemaakt aan de bouw van de latrines. Vandaag waren Pieter, Marthe en Janneke aan de beurt voor het kinderprogramma. Het onderwerp van deze dag was de kameel. We hadden niet verwacht dat een 9-delige puzzel best lastig bleek te zijn voor de kinderen. Verder gingen de kinderen op Oegandese wijze de strijd aan in een estafette. Aan het eind van de middag vertrokken 200 enthousiaste kinderen met gelakte nageltjes naar huis. Vrijdagavond was de grote-vrijdagavond-spelshow waarbij getracht werd botsautootjes na te doen. Nadat Rob een nieuw muntje in zijn botsauto had gedaan werden er toch nog een aantal goede woorden geproduceerd bij het letterpakkenspel. Na deze spectaculaire spelavond werd het weekend ingeluid met een prachtige sterrenhemel waarbij een paar vallende sterren werden gespot en we een paar stille wensen verder zijn.

Zaterdag: ein-de-lijk uitslapen. Op Oegandese tijden hebben we in groepjes huisbezoeken afgelegd. Daarnaast werden er boerderijen bezocht. Er werden veel indrukken opgedaan, de verhalen horen jullie thuis... De middag werd doorgebracht met dans en muziek. Nancy en Martine waren hierbij onvermoeibaar. Er was veel contact met de lokale bevolking. Ook werden er namens de community een geit, een schaap en een haan overhandigd aan Linda, onze hoofdleider, als dank voor ons werk. Deze mogen we later slachten en opeten.

Zondagochtend was het weer vroeg dag. We mochten om 8 uur al verschijnen in de kerk met onze zondagse outfits (inclusief stropdas voor de heren). Onder luid gezang, veel muziek en gedans werden we ontvangen in de kerk. Deze dienst duurde maar 3 uurtjes. Onze inbreng bestond uit het verzorgen van de schriftlezing en het zingen van een aantal liederen waaronder ons projectlied. We werden wederom bedankt voor onze inzet hier in Oeganda. Bijzonder om elke keer weer deze dankbaarheid te ervaren. Na de kerkdienst vierden we de verjaardag van Roelie met een ABC en een taart. Vanmiddag zullen we gaan genieten van een mooie wandeling in de omgeving.

We worden hier heel goed verzorgd door de keukenploeg onder leiding van Harriët. Als groep blijven we genieten van elkaar, de mensen hier en de mooie omgeving! Groeten van ons allemaal.

We hebben meer foto's dan we bij dit bericht kunnen plaatsen. In de microblogs op www.volg.ws/ug122 zullen we meer uploaden.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.