ZA122 | Weer 'lekker fris' beginnen aan de tweede helft

Geplaatst op 10 aug 2022 - 11:01

Vandaag zitten we op de helft van onze reis! Dit geeft bij veel deelnemers mixed feelings... Aan de ene kant is het fijn om onze verhalen thuis te kunnen vertellen. Aan de andere kant leven we ook weer toe naar het einde van deze lang voorbereide reis...

Ondertussen gaat de bouw gestaag door. Hier in Zambia is het niet gebruikelijk dat er vrouwen op de bouw staan. Laten wij nou net met 30 vrouwen zijn 😉. Dit geeft af en toe rare blikken, maar evenveel mooie momenten. De Zambianen geven ons geregeld complimenten over ons nette werk. Hopelijk draagt dit ook bij aan hun beeld van de vrouw, dat hier wel degelijk anders is. Mede door het harde werken en een fijne samenwerking, is maandag al het hoogste punt bereikt van de school. Met uiteraard de Groningse vlag in de top hebben we dit punt met de Nederlandse en Zambiaanse vlag gemarkeerd. Door onze goede inzet vliegen de meest frappante geuren door de lucht. Altijd fijn dat je dan één keer in de zoveel dagen een heerlijke 'douche' kunt nemen. Maar voordat je weer een beetje opgefrist bent, gaat er nog een heel ritueel aan vooraf... Je begint met het bij elkaar zoeken van je douchespullen; dit is voor sommigen al een hele opgave. Vervolgens zoek je een douche emmer, daarna loop je ongeveer 300 meter om water te halen uit de put. Dit is koud water, dus loop je nog even langs de keuken voor een kopje warm water. Met een emmer lauw water bemachtig je één van de openlucht hokjes. In de hoop dat deze niet door de lokale bevolking is gebruikt als wc, wat bij de mannen al een enkele keer is gebeurd... De vrouwen hebben daarentegen meer moeite met hun lange haren. Want hoe was je dat nou goed met een emmer en een bekertje? Ondertussen zijn er al verschillende theorieën uitgeprobeerd. Jullie zullen thuis vast horen wat de beste manier is geweest. Een frisse geur uit de mond is ook fijn voor de medebouwers. Hier zit ook een ritueel aan gekoppeld: wie spuugt zijn klodder tandpasta het hoogst in de tandenpoetsboom? Dit is een zorgvuldig uitgezochte boom voor de school. Aan het eind van de reis zullen we de winnaar bekend maken 😊.
Sinds afgelopen maandag geven vier deelnemers Lifeskills. Dit is bedoeld voor jong volwassenen. Zij gaan in drie middagen in gesprek over verschillende onderwerpen: you are special, you and the other (vriendschap) en future and sexuality. De deelnemers hebben het tot nu toe erg naar hun zin.

Tussendoor is er een bijeenkomst geweest met de docenten en directrice van de school. Deelnemers die dit interessant vonden, mochten hier bij aansluiten. Er is veel gesproken over de manier van lesgeven, er zijn schoolwerkjes bekeken en er zijn veel vragen gesteld. Als cadeau hebben we kroontjes gegeven voor de verjaardagen van de kinderen; hier waren ze super blij mee!
Moffat, projectcoördinator vanuit CCAP, is inmiddels ook in Mtelwe aangekomen. Hij heeft ons maandagavond verteld over het land Zambia, het dorp Mtelwe en de totstandkoming van dit project. We zijn ons door deze twee bijeenkomsten nóg meer bewust geworden van de impact van dit project. Door het dorp aan een grotere school te helpen, bouwen we mee aan de toekomst van de inwoners van Mtelwe en omgeving en gaan we analfabetisme tegen.

Komende zondag zullen we weer de groetjes lezen! Laten jullie weer even wat van je horen vóór zondag? :)

Moi! Tot over 10 dagen!


De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.