ZA124 | Lekker eten en welkom

Geplaatst op 22 jul 2024 - 20:26

Een terugblik op de eerste dagen in Donje.

Blog donderdag en vrijdag, 18/19 juli 2024

Geschreven door: Marel en Else  

Dag 4 & 5

Lieve thuisblijvers,

Na een goede aankomst op woensdagavond mochten we donderdagochtend nog een beetje uitslapen. We werden gewekt door het zonlicht dat door onze ramen scheen. Voordat we een stap buiten onze slaapzaal konden zetten, moesten we door een horde kids die al een tijdje op ons stonden te wachten. 

Wat een warm onthaal op deze eerste ochtend!

Wat ook een warm onthaal was, was de rijstepap als ontbijt. Onze eerste ervaring met de warme, dikke pap was een wisselende ervaring. De smaak is een combinatie van weeïge rijst met gerookt water. Voor sommigen meteen een succes, voor wat meer nog niet helemaal. Kleine side note: ook de succes ervaarders voegden ingrediënten toe zoals kaneelsuiker, gember, siroop en bruine suiker. 

De anderen hielden het voor nu bij de witte boterhammen. De welkomstceremonie werd donderdag gehouden. Er werden verschillende dorpsbewoners aan ons voorgesteld en wij stelden ons ook per persoon voor. De kinderen zongen voor ons: ‘Welcome welcome to Donjé school. We are happy to see you. We love the way you do to us. Feel at home. Thank you!’ Wij voerden ons thema lied vol overtuiging op voor de gemeenschap (nog krachtiger dan in de kerk!) King en en Arjan hebben voor ons en onze samenwerking gebeden en we mengden onszelf met de kinderen en volwassenen om een eenheid te vormen. Ondertussen had Dorothé met haar staf boven verwachting goed eten voor ons gekookt. 

Zowel de lunch als het diner zijn warm en bestaan uit rijst, pasta, aardappels, snijbiet, kool, wortel, kip, rund of worst. Op smaak gebracht met kruiden en goede jus. Per maaltijd keuze uit een koolhydraat bron, vleessoort en groente. Oftewel echt luxe!

De flessen chilisaus om het eten op smaak te brengen zijn een overbodige luxe en voor de mensen die dachten dat we kilo’s lichter thuis zouden komen, dat verschil zal hem alleen in zitten in de bagage…

Met een vol buikje vertrokken we naar de bouw om daar de eerste steenlegging binnen onze samenwerking uit te voeren. Ons jonkie Esmee deed dit samen met Zambiaans bouwleider Simon. Volgens ons een voortreffelijke eerst gelegde steen!

De eerste voorbereidingen zijn getroffen om vrijdag aan de bak te gaan. Ondertussen zijn de eerste groepsleden de douche gaan proberen. Lees: het halen van een emmer koud water bij de pomp met een paar kopjes kokend water. En voor degene die zich al opgenemen hebben in de cultuur draag je die emmer op je hoofd natuurlijk. 

Speciaal voor ons zijn er hokjes gemaakt van gespannen riet voor onze privacy. Even uitzoeken de eerste keer met je kleding, de emmer en het bekertje, maar een ware verfrissing na 3 dagen niet douchen! Bovendien kunnen wij wel zeggen dat we ons mogen wassen onder het genot van de zonsondergang. 

De avond werd gevuld met veel schrijven in onze boekjes om de eerste ervaringen te verwerken en het plan was om vroeg te gaan tukken. Helaas werd dit plan verstoord door onze vriend de vleermuis in de latrine waardoor er een opstopping ontstond bij de voor-het-slapen-plasjes. Nadat Marel hem had gesignaleerd werd er een plan gesmeden om de angst te overwinnen. NIET met de lamp in het gat schijnen! Else kon het alleen niet laten waardoor zij en Iris gillend en on(uit)geplast de latrine uitrenden. Gelukkig op de andere latrine geen (gesignaleerde) vleermuizen. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.