ZA215 | Reis achter de rug, bevolking ontmoet

Geplaatst op 5 jul 2015 - 21:52

De groep heeft een zeer goede reis achter de rug. Eenmaal aangekomen in Lusaka stond de partner van World Servants de groep al op te wachten.

De groep kreeg direct een uitdaging voor de kiezen. Namelijk, reizen naar het einddoel. Nu lijkt dat niet zo’n probleem maar in een land waar de bussen iets kleiner uitvallen dan in Nederland dan mag dat met recht een uitdaging worden genoemd, aldus Peter. De groep heeft de uitdaging met elkaar opgelost. Alle bagage die de groep mee had paste precies in het middenpad waardoor de groep zelf nog net plaats kon nemen op de plastic stoelen.

Nadat de groep plaats had genomen in de bus werd de reis vanaf het vliegveld voortgezet naar een lodge. Hier kon de groep genieten van een lekker, nou ja, kijken naar een, werkelijk ijskoud bad. Al snel werd besloten een hap te gaan eten in een shopping mall in de buurt. Na het etentje werd de lodge al snel weer opgezocht om te overnachten.

De groep stond zondagochtend al om 5:15 uur op om het laatste deel van de reis te maken naar Malabi. Eenmaal daar aangekomen werd de groep opgewacht door een klein comité. Na daar kennis mee te hebben gemaakt werd al snel omgeschakeld naar het opbouwen van het verblijf.

Niet veel later begon de plaatselijke bevolking, en dan met name de jeugd, contact te maken met de groep. Al snel werden er verschillende spelletjes gespeeld, gezongen en kreeg de groep het spel netball aangeleerd van vrouwen uit Malabi. Peter omschreef dit spel als een soort basketbal maar dan anders (de groep legt dit thuis vast nog een keer uit).

Vanavond heeft de groep voor het eerst genoten van kip met rijst. Dit viel erg in de smaak. Peter vroeg zich echter af of de groep dit ook nog steeds in de tweede week lekker zou smaken.

De groep lijkt zich al thuis te voelen gaf Peter aan. Morgen begint de groep met de bouw van de kliniek en woning.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.