ZA223 | Kom van dat dak af!

Geplaatst op 6 aug 2023 - 07:13

De groep is nu 2 weken met elkaar onderweg. De afgelopen dagen waren erg bijzonder: we vierden het bereiken van het hoogste punt, het dak zit er bijna op en we stonden oog in oog met de Zambiaanse natuur!

Dag 14: vrijdag 4 augustus. 

Onder het toeziend oog van de opkomende zon, wordt onze groep wakker. Gisteravond was er een geweldige sterrennacht te zien, doordat de maan ver na zonsondergang pas opkwam. Hierdoor was het aardedonker en konden we overduidelijk de melkweg zien. 

Deze ochtend begint zoals altijd met de GMG gesprekken. De groepjes verspreiden zich over het veld en praten over een bepaald thema. De verschillende invalshoeken van de deelnemers maken deze gesprekken enorm waardevol. 

Vandaag is er een druk programma op de bouw: we gaan het hoogste punt bereiken, we starten aan het afbouwen van de lerarenwoningen, we beginnen met het storten van de veranda en er wordt een start gemaakt met het schetsen van de logo's van World Servants die op het schoolgebouw komen te staan. Dit laatste hebben Haukje, Renate, Annette, Marijke, Eunice, Elise, Sandra, Melanie, Andrea en Jesajahly op zich genomen. 

Rond koffietijd is het moment dan daar: het hoogste punt wordt bereikt! Dit wordt gevierd met alle mensen die op de bouw aanwezig zijn, we krijgen koude (!) cola of fanta! Een heugelijk moment dat mooi wordt vastgelegd door onze drone. Mooi moment om te delen: tijdens het plaatsen van de dakspanten, waren er 7 mannen die allemaal hun zegje wilden doen over de positie ervan. Stukkie naar rechts... stukkie naar links. Wat dat betreft zien we behoorlijk wat culturele overeenkomsten ;) Ondertussen zijn we ook begonnen aan het afbouwen van de lerarenwoningen. Hier is een tijd geleden al een begin aan gemaakt.  Door de realisatie van ons project zijn er ook financiën om deze af te bouwen. Deze woningen gaan twee leerkrachten aantrekken, die onderwijs kunnen gaan verzorgen in het nieuwe schoolgebouw. 

In de namiddag wordt bekend gemaakt dat we aankomende zondag een voetbalinterland spelen tegen Zambia. 35 bondscoaches verder hebben we ondertussen de geschikte opstelling gevonden. Het voetbalveld bevindt zich naast onze verblijfplaats, het belooft een enorm spektakel te worden. 

In de avond worden de tranen gedroogd bij het kampvuur: de groep heeft de groetjes vanavond ontvangen. Ditmaal rolden er 64 pagina's vol liefdevolle verhalen, steunbetuigingen, hartverwarmende boodschappen en hilarische gebeurtenissen uit de printer van het internetcafé. Het maakte wederom veel los, ze kunnen er de komende week weer tegenaan! 

 

Dag 15: zaterdag 5 augustus. 

De leiding heeft geen vrienden met de groep gemaakt vanochtend: ondanks dat het weekend is, wordt iedereen om 6 uur uit bed getrommeld. Wat de groep nú nog niet weet, is dat het het meer dan waard zal worden. Enigszins mokkend wordt de haverpap (we zijn erachter gekomen dat onze veronderstelling dat dit rijstepap was, onjuist is) naar binnen gewerkt om vervolgens aan te sluiten bij een GMG naar keuze. De groep is erg benieuwd wat er deze ochtend op de planning staat, maar we laten ze nog even in het ongewisse. Dit project verloopt zo soepel, dat we het nu wel eens tijd vinden dat de deelnemers ervaren dat ze géén grip op de situatie hebben. Iets wat in Afrika normaal gesproken wél gebeurt: bus kapot, tolk te laat, geen bereik, stenen op, enz. enz. Al die narigheid is ons (gelukkig) nog niet gegund. 

Rond de klok van 8 uur stappen 28 onwetende deelnemers achterop de truck, wetende dat de middag zal gaan éindigen op de bananenfarm, dat is wel bekend. Ondertussen beelden de 7 leiders zich de gezichten alvast in, zodra ze het natuurreservaat 'Noah's Ark' binnen zullen rijden: een reservaat dat bol staat van de Zambiaanse flora en fauna. We hopen vanuit de achterkant van de truck meerdere exotische dieren te kunnen fotograferen. Het wordt een geslaagde ochtend: de deelnemers zijn positief verrast en er worden onder andere antilopes, zebra's, giraffes en struisvogels vastgelegd op de lens. 

Na deze bijzondere ochtend, rijden we door naar de verblijfplaats van één van de oprichters van MCC, de partnerorganisatie waarmee we samenwerken om het project te realiseren. Deze man, een blanke, geboren Zambiaan, is een 6e generatie bananenboer. Hij verwelkomt ons bij hem thuis voor de lunch, een rondleiding door de biologische 'moestuin' en een duik in het zwembad! Wat een dag voor de groep, na weer een week hard werken zijn ze vandaag echt aan het genieten! De namiddag wordt afgesloten met een rondleiding over de bananafarm, die bestaat uit 2000 bananenplanten. Bij terugkomst op onze verblijfplaats, zien we dat het eerste deel van het dak is geplaatst. De Zambiaanse mannen hebben zaterdagochtend doorgewerkt. Hiermee sluiten we deze dag af. We laten jullie dinsdagochtend weten hoe de kerkdienst van zondag is verlopen, die een doopdienst voor twee van onze deelnemers gaat worden.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.