ZA224 | Geen gemekker, we gaan nog lekker

Geplaatst op 27 jul 2024 - 12:45

Onze laatste echte projectdagen in het mooie Milele (helaas ook de laatste dagen van onze geit Bernard).

Woensdag
Normaal worden we gewekt door een van de leiders, vanaf vandaag ligt de dagleidertaak voor het eerst bij een deelnemer. Zo werden we vandaag door Jesse Kant uit ons bed getrommeld. Hij had besloten het zachtaardige, liefkozende achterwege te laten en ons met militaire hardhandigheid te wekken.

Na opfrissen en het ontbijt, waarin steeds meer enkel de pindakaas als broodbeleg over blijft, spraken we in de GMG's over "Genade verdien je niet". Waar de ochtend begint met 4dubbele lagen (truien, mutsen en andere winterkleding) zijn na de GMG's korte mouwen de nieuwe trend. Na de verkleedpartij werden we opnieuw door dagleider Jesse bij elkaar gedreven om gezamelijk het bouwterrein te betreden. Een gedeelte van de groep bleef achter voor het kinderwerk.

Na onze taken plichtsgetrouw uitgevoerd en de lunch genuttigd te hebben, riep Willard ons bijeen om ons lieve huisdier Bernard de geit tot spareribs te maken. Bernard stond de afgelopen 2 dagen te bléren op ons terrein, tot ergenis van velen. Met hulp van 2 dorpelingen en een messen setje uit de keuken heeft deelnemer Robin deze daad verricht voor de ogen van de hele groep. Dit was voor sommigen een nieuwe ervaring die ze niet snel zullen vergeten! Om onze Bernard niet te vergeten, hebben Nathan en Robin een ware grafsteen gemaakt en ligt deze ter gedachtenis op de plaats der slachting. 


Vervolgens werden we allemaal verwacht op de bouwplaats, om samen met de gemeenschap de hoogst gelegde steen te vieren. Tijdens deze ceremonie spraken verschillende mensen hun dank uit en zongen we met de hand op het hart het Nederlandse Volkslied. Daarna kwamen de heupen los en werd iedereen getrakteerd op een flesje Cola of Fanta. Dit was na lange tijd enkel water drinken een streling op de tong. Na deze ceremonie werd de bouw hervat. Ook de mensen die een huisbezoek gepland hadden staan, gingen bouwen, aangezien de bezoeken helaas vandaag niet doorgingen. 


Op het sportveld werd er deze middag van alles georganiseerd. Allereerst werd er via een Lifeskills programma gesproken met een groep jongeren uit het dorp. Hierin werd er gepraat over de ernst van geweld binnen het huwelijk. Dit wordt hier helaas heel normaal gevonden. 
Ook werd Football4water georganiseerd. Hierin zijn verschillende voetbal oefeningen uitgevoerd met ruim 75 kinderen. Hierna werd een clinic gegeven over het nut van handen wassen en het gevolg van afval in de natuur werpen. Om dit spelenderwijs bij de kinderen over te laten komen, werd hierover een liedje ingestudeerd en gezongen. 


Met het diner lieten we onze lieve Bernard goed smaken, al was het wel een taai beestje ;)
Na elk diner worden er 2 prijzen uitgereikt. Allereerst de Gouden Troffel. Deze prijs wordt gegeven aan degene die volgens de meeste stemmen het beste werk of een prestatie heeft geleverd. 
Ook hebben we de Botte Beitel. Dit is een prijs die wordt uitgereikt aan degene die volgens de meeste stemmen de grootste blunder heeft gemaakt. Beide trofeeën wisselen elke dag van eigenaar. Na ontvangst van elke trofee, wordt er luidkeels "SPEECH SPEECH SPEECH" geëist. Dit is een grote verplichting waar niet onderuit te komen valt. 
In de avond hadden we een avondprogramma, georganiseerd door Joost. Bij het elke avond terugkerende kampvuur spraken we een op een met elkaar over: 'Gods doel in jouw leven'. Een mooi moment van bezinning om de dag mee af te sluiten. Tot tien uur was er nog even de tijd om jullie fantastische groetjes te lezen, om vervolgens onze klamboetentjes dicht te ritsen en bomen te zagen. 

 

Donderdag 
"Goedemorgen, wakker worden!" werd er geroepen door de nieuwe dagleider Levi.
Na de smakelijke rijstepap werd er een groot gedeelte bijeen geroepen om naar de bouw te gaan. Sommigen hadden maar een uurtje bouw want vandaag was het kinderwerk in de ochtend. De grote opkomst bij het kinderwerk was weer mooi om te zien. Er werden leuke spelletjes aangeleerd zoals trefbal, tikkertje en kruiwagen lopen op het heerlijk stoffige voetbalveld. Dit veroorzaakte dan ook een aantal stoffige neusgaten. 
Na de lunch, waarin we krieltjes met tomatensaus kregen, ging iedereen verschillende kanten op: de bouw, huisbezoeken en Lifeskills kwamen aan bod. Helaas kwam er voor de tweede keer bij het laatstgenoemde programma niemand opdagen. Dat eist wat aanpassingsvermogen van onze kant. Aan het einde van de middag friste iedereen zich weer op door zich met water te besprenkelen in de douche hokjes. Tijdens het diner genoten we van een vegetarisch bonen gerecht met koolsla en een sinaasappel. Na de maaltijd werden we aan het werk gezet voor de bonte avond. Toerustingsleider Arend gaf een uurtje Bijbelstudie aan een groepje geïnteresseerden. Al ruim voor bedtijd werd het stil in Milele. 

 

Vrijdag
In het vroege ochtendgloren werden we gewekt door dagleider Nathan. Na ontbijt en GMG startte vandaag een dag met veel laatste keren. De laatste bouwdag in Milele, de laatste huisbezoeken en ook werd vandaag het kinderwerk afgesloten. Aanstaande maandag hoopt hiervan het kinderfeest plaats te vinden. Met het diner werden onze smaakpapillen verwend met heerlijke spaghetti. Dat was een geluksmomentje. Iedereen liet zich dit dan ook heel goed smaken. In de avond stond de bonte avond op het programma. Na 3 weken lang zonder scherm werden we getrakteerd op een avondje voor de buis. Hier kregen we 6 fantastische Nederlandse programma's te zien, uitgedacht en gespeeld door groepjes deelnemers. Programma's als Freek's Wilde Wereld, First Dates en The Voice of Holland konden rekenen op hard gelach en een daverend applaus. We hebben met elkaar genoten en doken om 11:00 uur de bedstede weer in. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.