ZA322 | Afscheid van Tema-Tema

Geplaatst op 27 jul 2022 - 10:25

In Zambia nadert het project het einde. Maar niet voor de groep nog een bijzonder bezoekje heeft afgelegd...

Goedemorgen vanuit de bus in Zambia. We zijn momenteel onderweg naar de safari, op zoek naar de big five. Na een korte nacht kijken we terug op een mooie afsluiting van het project in Tema-Tema. De hele dag is zo hard mogelijk doorgewerkt om de dakplaten te leggen met als resultaat dat een gedeelte is gelukt voor de officiële afsluitingsceremonie. De rest wordt snel na ons vertrek door de lokale aannemer afgemaakt.

Bij de afsluitingsceremonie hielden alle betrokken partijen een toespraak of zongen een lied. De opkomst was erg hoog en er werd met elkaar genoten en teruggekeken op twee weken bouwen. De ceremonie werdt afgesloten met stukjes pannenkoek. Voor de lokale mensen was dat een grote traktatie en er werd genoten van de pannenkoeken. Daarna is de avond afgesloten met een gezamenlijk diner met een aantal genodigden. Een mooie manier om het project af te sluiten. Nu gaan we eerst genieten van de natuur die Zambia te bieden heeft, voor we weer terugreizen naar Nederland.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.