ZA322 | Genieten van de Afrikaanse zonsopgang met rijstepap

Geplaatst op 13 jul 2022 - 22:55

Met een bord rijstepap achter de kiezen was het dan eindelijk zo ver, de eerste bouwdag is begonnen. Benieuwd wat ze nog meer gedaan hebben vandaag behalve bouwen? Lees dan snel verder!

Tijd voor de eerste dag in Tema-Tema. Altijd maar weer afwachten waardoor je s’ochtends gewekt gewekt gaat worden. Deze keer bleek het een combi van de lokale aannemer die er vroeg zin in had en de spanning bij mede-deelnemers. 

De Afrikaanse zonsopkomst is prachtig dus vroeg opstaan is niet persé een straf. Al gauw was het tijd voor het ontbijt: Rijstepap wel te verstaan. Voor vele de eerste keer, en zeker niet de laatste keer deze reis. Gelukkig was er altijd nog de bekende boterham met pindakaas om problemen op te lossen.

Één ding hebben we gemist bij aankomst, de officiele ceremonie. Uiteraard mag dat niet ontbreken dus werd dat s’ochtends ingehaald. Fijn om kennis te maken met alle partijen die betrokken zijn bij dit prachtige project. Veel warme woorden van alle mensen. Dit beloofd een succesvolle samenwerking.

En eindelijk was het dan zover, een moment waar vele voor zijn gekomen. Bouwen. De fundering is al geplaatst door de lokale bevolking dus we konden direct aan de slag met metselen. De aannemer moest even wennen aan de vele extra mensen die paraat stonden om te helpen, maar al gauw werd er een manier van communiceren gevonden en werden samen met de bevolking de eerste muren gemetseld.

Na een heerlijk bord spaghetti is de avond afgesloten met “ik hou van Zambia” waarna al snel de ogen toe gingen. Tijd voor een goede nachtrust, op naar de volgende bouwdag.
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.