ZA322 | Nieuwe week, nieuwe kansen

Geplaatst op 20 jul 2022 - 16:32

In Zambia zit de groep niet stil. Bouwen, verjaardagen, huisbezoeken, kinderprogramma, Football4Water, cultuurbezoeken... Hoeveel activiteiten passen er in twee dagen?

Maandag was het tijd voor de laatste verjaardagen van dit project. Namelijk van Sarah en Collins, een van de coördinatoren van CCAP. Hierdoor werd de dag (opnieuw) begonnen met vals gezang voor de jarigen. Na het ontbijt was het tijd voor de eerste werkdag van deze week. Samen met de lokale aannemer zijn we verder gegaan met ringbalken maken en metselen. De bouw vordert gestaag en er begint daadwerkelijk een school te ontstaan. Ook werden maandag de eerste huisbezoeken gepland. Een leerzaam bezoek waarbij we veel van onze culturen mochten delen met elkaar. De avond is afgesloten met een heerlijk stukje taart voor Sarah. Het komt nog niet onze neus uit ;).

In de ochtenden worden de ogen steeds kleiner en de slapers steeds groter, maar we hielden ons ook dinsdag weer sterk door de rijstepap als ontbijt. De groep voor het kinderwerk wordt iedere ochtend groter. Uit alle windstreken komen de kinderen voor hun dagelijkse portie 'hokie pokie' en 'chi chi wa'. Elke dag voeren we een toneelstukje op over een bijbelverhaal. Vandaag genoten de kinderen van het verhaal van Mozes door de rode zee. Aandachtig en in stilte trok Mozes, achtervolgd door de farao, door een zee van kinderen.

De middag stond in het teken van de huisbezoeken en Football4Water. Één van de groepjes is op bezoek geweest bij het dorpshoofd van een dorp in de buurt. Een inspirerend bezoek waarbij opnieuw duidelijk werd gemaakt hoe belangrijk ons project is voor de toekomst van de kinderen en de gemeenschap in Tema-Tema. De andere groep ging op bezoek bij een lokale boerderij. Tijdens de rondleiding straalde de boer van oor tot oor. Vol trots vertelde hij over zijn akkers en dieren. Als bedankje kregen ze een lekkere banaan en casaves voor het ontbijt van de volgende dag.

De middag is afgesloten met het Football4Water-programma. Gedurende drie dagen wordt er een voetbaltoernooi gehouden onder vier lokale scholen. Voor, tijdens en na de wedstrijden wordt er uitleg gegeven over hygiene en afval opruimen. 'S middags waren er ruim 150 mensen die aan de hand van 'chi chi wa' uitleg kregen over handen wassen en afval opruimen. De komende middagen worden er ook wedstrijden gehouden waardoor we het hele gebied hierover uitleg kunnen geven.

'S avonds zijn we bij elkaar gaan zitten voor een overdenking over onze redenen voor deze reis. Een fijne avond die afgesloten is met de taart van Collins. Onder begeleiding van gesnurk en klapperende dakplaten gingen de ogen weer snel dicht. Op naar de woensdag.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.