Een jongere die een werkvakantie met World Servants doet komt veranderd terug. Dat blijkt uit onderzoek dat we in de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd onder 1062 deelnemers. De deelnemers vulden zowel voor als na hun project een vragenlijst in over onderwerpen als vrijwilligerswerk, duurzaam consumptiegedrag en toekomstplannen.
Uit het onderzoek blijkt dat een werkvakantie blijvende impact heeft op het leven van deelnemers. Jongeren die voor het eerst een project deden doen 25% meer vrijwilligerswerk in hun kerk. Dat wat deelnemers aan een project van World Servants meemaken indruk maakt, blijkt ook uit het feit dat jongeren die in een land als Bangladesh, Ethiopië of Haïti zijn geweest vaker waarde zeggen te hechten aan duurzaam geproduceerde kleding en voedsel en zuiniger zeggen te zijn met water. Verder geven deelnemers met projectervaring aan dat het geloof in hun dagelijks leven een belangrijkere rol speelt dan deelnemers die nog niet op project zijn geweest. Bovendien zeggen jongeren na een reis 18% vaker aan regelmatig geld aan goede doelen te geven. De samenwerking met mensen in een ontwikkelingsland zorgt er tenslotte ook voor dat jongeren in grotere mate aangeven in staat denken te zijn een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving.
De effecten ontstaan in de visie van World Servants door de ontmoeting met de lokale bevolking in de gemeenschappen waar de jongeren werken. Hoe meer contact er tijdens de werkvakantie is met de gemeenschap, hoe sterker de effecten optreden. De interactie zorgt ervoor dat deelnemers gaan nadenken over hun waarden en ze opnieuw gaan vaststellen wat ze belangrijk vinden in het leven. Een goede voorbereiding, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en goede begeleiding tijdens de reis spelen daarbij een belangrijke rol.
Over de impact van een World Servants-project lees je meer op worldservants.nl/impact. Op die pagina kun je ook een uitgebreid stuk over de onderzoeksresultaten downloaden.