[ZA214] Ontmoetingen die indruk maken in Zambia

Geplaatst op 25 jul 2014 - 10:46

Een laatste update uit Miloso in Zambia over de voortgang van het project.

Vandaag zal de groep nog even flink bikkelen om zo ver mogelijk te komen met de bouw van de huizen. Bij twee huizen zit het dak er op, vandaag zal bij het derde huis het dak geplaatst worden. Ook zal er vandaag pleisterwerk aangebracht worden. Morgen zal de overdracht plaatsvinden. Zondag zal er een kerkdienst bezocht worden en 's middags staat de derby Zambia-Nederland op het programma. De deelnemers hebben er zin in, maar hebben al gezien dat de Zambianen erg goed zijn! Wie weet werkt de 5-3-2 opstelling van Van Gaal en met een paar goede wissels moet het niet onmogelijk zijn om een aantal doelpunten te maken.

Woensdag had de groep grote voorpret want 's avonds werd de candlelight bij kampvuur gehouden, overdag mochten de deelnemers gedichten voor elkaar schrijven en inleveren bij de staf. 'S avonds hebben de 3 mannelijke stafleden bij het kampvuur  compassievol de gedichten voor gedragen.
Afgelopen week heeft de groep een bananenfarm bezocht, waar ze uitleg hebben gekregen over het verbouwen en oogsten. De deelnemers mochten helpen met het oogsten van de trossen, waarna ze op de Afrikaanse manier vervoerd moesten worden. Een tros met zo'n 30 bananen op je hoofd dragen valt nog niet mee. Het bezoeken van de farm heeft bij veel deelnemers wel vragen opgeroepen, de farm werd gerund door een blanke boer. Er zijn in de omgeving meer blanke boeren met grote plantages. De vraag waar de deelnemers die middag nog over doorgepraat hebben is, waarom je geen Afrikaanse boeren ziet met zo'n grote farm als deze. Dit heeft uiteraard voor een groot deel te maken met geld voor goede machines, maar ook met kennis over de juiste manier van verbouwen.
Donderdagavond  hebben veel deelnemers in kleine groepjes een nacht bij lokale gezinnen geslapen, dit was een hele ervaring voor velen. Tijdens deze bezoeken hebben de deelnemers van heel dichtbij ervaren hoe het dagelijks leven van deze mensen eruit ziet. Sommige gezinnen leven in kleine huisjes, anderen in huisjes die half afgebouwd zijn. Veel hebben op een cementzak of op de betonnen vloer geslapen. Tijdens de gesprekken met de families beseften de deelnemers hoe bevoorrecht ze zijn dat ze in Nederland opgroeien. Ouders van kinderen staan voor de keuze welke kinderen naar school gaan en welke kinderen geen onderwijs krijgen, omdat er niet genoeg geld is om alle kinderen naar school te laten gaan.
Het bezoek aan de bananenfarm en de bezoeken aan de lokale families heeft de deelnemers aan het denken gezet en wordt over gesproken in groepsverband.
Desalniettemin zit de stemming er nog goed in! De sfeer is goed, de deelnemers gaan erg leuk met elkaar om. Iedereen heeft zijn plek in de groep. De verzorging van de groep is erg goed, over het eten hebben de deelnemers niets te klagen. Elke dag een heerlijke warme maaltijd. De groep heeft zelfs al aardappelen gegeten, ook kip en vis hebben al op het menu gestaan. Wel is het beleg voor op brood bijna op, meldt hoofdleider Margreet. 'Maar aangezien we nog niets tekort zijn gekomen, geeft dat niets', vertelt Margreet met een lach. De deelnemers zullen hun boterham dus niet heel royaal moeten beleggen.
Maandagochtend zal de groep afreizen naar Lusaka waar de groep de laatste dagen zal verblijven. Er zullen nog wat uitstapjes gedaan worden en er zal een souvenirmarkt bezocht worden.

De hartelijke groeten uit Zambia

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.