ZA224 | Van hot naar her to the heart of Zambia; onze eerste dagen in het prachtige Milele

Geplaatst op 20 jul 2024 - 13:33

Eindelijk laten we iets van ons horen! Team Drechtsteden en team Milele schieten goed op met de kliniek.

Allereerst onze welgemeende excuses dat jullie zo lang in spanning op ons bericht hebben moeten wachten. Zoals al aangegeven is het internet hier op zijn zachtst gezegd onbetrouwbaar. Maar bij deze onze update.

Na twee intensieve intercontinentale vluchten zette team Drechtsteden afgelopen dinsdag voor het eerst voet op Zambiaanse bodem. We werden ontvangen door Micheal en zijn team, die aangaven blij waren ons te zien. Vanaf Kenneth Kaunda international airport reden we door naar een hostel gelegen in Lusaka waar we onze eerste nacht spendeerden. Hier zagen we voor het laatst normale bedden, douches en WC's. Om 05:15 ging de wekker en na het ontbijt reden we met tassen in de aanhanger en de groep verdeeld over 2 busjes om 06:15 richting Milele. Na 6.5 uur rijden vond een overstap plaats naar een pickup truck. Tijdens deze hobbelige rit was de uitroep 'tak' van groot belang om onze hoofden te beschermen tegen de bomen die akelig dicht langs de weg stonden. 

Aangekomen in Milele werden we warm ontvangen met zang en dans. Het hele dorp was uitgelopen om ons te zien. Na het opzetten van ons kampement en een maaltijd volgde al snel de nachtrust, want al die nieuwe indrukken hadden de energie aardig uit ons getrokken. Gisteren mochten we dan eindelijk aan de slag, maar niet voor een openingsceremonie waarbij de symbolische eerste steen werd gelegd en team Nederland en team Zambia aan elkaar werden voorgesteld.

Inmiddels zijn we alweer een dag verder en staat het eerste gebouw al tot aan de lateien. We rammen dus aardig door. Vandaag genieten van een welverdiende verkorte bouwdag en een uurtje langer slapen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.